O Picokijadi

“A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime PICOKA dovijeka nosili! PICOKIMA vas djeca zvala, a unuci vaši ostat ce PICOKI!” – reče mudrošću poražen Ulama-beg i Legenda o Picokima je rođena… Stara „Legenda“ živi u narodu Podravine gotovo 5 stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, kada je osmanska prijetnja pokucala i na pitomi i miroljubivi podravski kraj. Moćni Ulama-beg, nakon haračkih pohoda po sjevernoj Hrvatskoj naišao je na odlučnost đurđevačkih žitelja da brane svoj zavičaj. Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane, a iscrpljeni branitelji, poslušavši savjet stare Đurđevčanke, kao svoju posljednju nadu, iz topa su ispalili zadnje pile (picoka) koje su imali. Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obreshrabreni Turci, uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade. Stari đurđevački grad nikad nije bio osvojen!

S tradicijom u srcu, prožeti ponosom, Đurđevčani su kroz gotovo pola stoljeća uspjeli ostvariti izvrstan kulturno-povijesni, folklorni, etnografski, gastronomski, sportski, zabavni te turistički proizvod poznat i izvan granica Lijepe naše, kojemu svake godine svjedoči preko 30 000 posjetitelja. Tijekom ove manifestacije preko 3000 sudionika na preko 40 raznolikih i sadržajnih priredbi zajedničkim snagama nastoje ugoditi ukusu svakog pojedinog posjetitelja.

U čuvanju izvornosti i tradicije đurđevačke Podravine uz Legendu o Picokima dominira “Podravina od leta do leta”. Riječlogo_web je o prikazu običaja i folklornog nasljeđa Podravaca. Ulicama Đurđevca se tada, pred mnogobrojnim posjetiteljima, odvija život kakvog više nema. U povorci aranžiranih kola stari se mogu podsjetiti, a mladi po prvi puta vidjeti stare alate i zanate, zaboravljene običaje i nošnje, radove na polju i oko kuće, Podravinu i njenu tradiciju u radu i ruhu.

Čuvanje izvornosti i tradicije u podravskoj gastronomiji prikazan je na dvjema priredbama u sklopu Picokijade, izložbi kolača i ručnog rada “Diganke, zlevanke, i prkači”, te “Picoki po Piščoke”. Nazivi su to za najslađe izložbe, koje svojim slatkim i slanim poslasticama, pobuđuju najviše zanimanja za vrijeme Picokijade i na kojima je svaki posjetitelj pozvan da razonodi svoje nepce. Na prvoj se u uz najljepše primjerke tradicionalnih ručnih radova, predstavljaju  starinski kolači podravskog kraja. Druga je vezana uz spravljanje jela od piletine i takmičenje u traženju novih i originalnih načina u pripremi, ali i čuvanja nekadašnjih, starih i izvornih okusa s podravskih jelovnika.

EDEN_malaTu su još stari zanati, kovačnice, vojni tabori, domaće životinje, seoska dvorišta s tradicijskim načinom življenja, utakmica debeli i guravi i druge mnogobrojne sportske priredbe, kazališne predstave, izložbe, večeri folklora s tradicijskom glazbom, koncertne atrakcije i mnoge druge priredbe koje mame i ushićuju mnogobrojne posjetitelje iz svih dijelova Lijepe naše.

Zbog svog nacionalnog značaja, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske stavilo je ovu scensku igru pod zaštitu i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Bogatu kulturno povijesnu baštinu i tradicijske temelje prepoznala je i Europska komisija koja je Đurđevcu dodijelila status Europske destinacije izvrsnosti o čuvanju i njegovanju nematerijalne kulturne baštine, te predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i Ministarstvo turizma pod čijim pokroviteljstvom se odvija i ovogodišnja Picokijada.

Posjetite nas u Đurđevcu – Gradu Picoka, osjetite podravsku gostoljubljivost i postanite dio Legende.

Pogledajte kratak film o događanjima i manifestacijama za vrijeme “Legende o Picokima”.

Picokijada 2016